Byte av dator

Den här instruktionen gäller programmet BL Bokslut

Här förklarar vi vad som är bra att tänka på när du använder BL Bokslut och behöver byta dator. Det skiljer sig lite beroende på om du sparar dina filer i molnet eller lokalt på din dator.

För dig som sparar bokslutsfilerna i molnet

När dina bokslutsfiler är sparade i molnet behöver du inte göra något speciellt inför ett byte av datorer eftersom filerna redan är tillgängliga på internet och kan enkelt nås när du loggar in på den nya enheten. För att säkerställa en smidig övergång behöver du tänka på följande:

• Filerna i molnet sparas utifrån den årsversion av programmet du använder, t ex om du på din nya dator vill kunna öppna en fil för räkenskapsår under 2021 behöver du ha laddat upp den filen till molnet i årsversion BL Bokslut 2021.
  • Kontrollera att samtliga filer som du behöver i fortsättningen ligger uppladdade i molnet, i respektive årsversion.

För dig som sparar bokslutsfilerna i datorn

Vid byte av datorer när du arbetar med lokala bokslutsfiler (filer sparade på din hårddisk) behöver du manuellt flytta över dessa filer till den nya datorn. Det kräver lite förberedelser för att säkerställa att inga filer försvinner vid flytten, här kommer några punkter du kan tänka på.

1. Organisera dina filer

Gå igenom vilka filer som du vill flytta över till den nya datorn. Om du inte har ändrat någon sökväg själv så hittar du dina filer under följande sökväg: C:\Users\Public\Documents\BL Bokslut. Här ligger bokslutsfilerna sparade i mappar utifrån vilken årsversion av BL Bokslut som filen skapades i.

Dubbelkolla så att du har koll på vart du har sparat dina filer. Under Inställningar - Mappinställningar hittar du sökvägen till dina sparade filer.

Tips! Har du sparat filer på olika platser på datorn kan det vara bra att först få en översikt genom att samla de filer du vill flytta över till en egen mapp.

2. Välj en metod för att flytta över dina filer

Det finns flera metoder du kan använda dig av för att flytta över dina filer från en dator till en annan. Välj den metod som passar dig bäst, vi rekommenderar främst att ladda upp filer till molnet men om det inte är ett alternativ så kan du använda dig av en lagringsenhet, t ex en extern hårddisk eller ett USB-minne.

När du har valt vilken lagringsenhet som passar dig bäst så kopierar du filerna från den gamla datorn till din lagringsenhet. När du har kopierat över alla filer så ansluter du lagringsenheten till din nya dator och kopierar över filerna till den sökväg som du körde på din förra dator.

Flytta över säkerhetskopior

Vi rekommenderar även att flytta över säkerhetskopiorna av dina bokslutsfiler till din nya dator, det gäller både för dig som har jobbat i molnet och för dig som har jobbat med lokala filer. Säkerhetskopiorna kan vara bra att flytta över då originalfilen av någon anledning kan ha blivit skadad eller om du behöver komma åt en äldre sparad version av bokslutsfilen.

Även säkerhetskopiorna sparas i den mapp utifrån den årsversion du har arbetat i. Om du inte har ändrat någon sökväg själv så hittar du t ex säkerhetskopiorna för BL Bokslut 2024 under: C:\Users\Public\Documents\BL Bokslut\BL Bokslut besk 2024 Dokument\Intern Säkerhetskopiering.

Om du vill läsa om mer hur säkerhetskopieringen fungerar kan du klicka här

Guide taggad med: BL Bokslut