Ändra status från andra BL-program till Byråstöd

Uppdaterad
Den här instruktionen gäller BL Byråstöd

Att kunna ändra status från dina övriga installerade BL program – BL Administration, BL Bokslut och BL Skatt – underlättar att hålla ditt Byråstöd uppdaterat och aktuellt.

Här går vi igenom steg för steg hur du kommer igång!

Koppla användaren i BL Administration med användaren i Byråstöd

Med hjälp av att ditt användarnamn för Byråstöd är inlagt i BL Administration, samt en byråstödsnyckel – har du de förutsättningar som behövs för att statusändringar slår igenom till Byråstöd automatiskt.

I BL Administration har man alltid användare för att logga in till en företagsgrupp. Vid en ny installation av BL Administration skapas alltid en standardanvändare med en stjärna (*) Man kan sedan redigera den användaren till ett eget namn, samt lägga till nya användare för fler medarbetare. För att användaren i BL Administration ska få behörighet att uppdatera status på uppdrag i Byråstöd behöver man i användarprofilen ange det användarnamn man har för att logga in i Byråstöd.

Gå till Arkiv- Systemunderhåll – Användare. Markera din användare och klicka på knappen Redigera. Här anger du ditt användarnamn för ditt BL Konto, alltså det som du använder för att logga in till Byråstöd.

Du kan läsa mer om BL Administration och användarrättigheter här

Koppla ihop en kund med hjälp av Byråstödsnyckel

Att koppla din kund i Byråstöd till din kunds företag i BL Administration, din kunds deklaration i BL Skatt samt din kunds Bokslutsfil i BL Bokslut behövs en nyckel. Nyckeln finns på varje kunds klientkort i Byråstödet och är unik.
Genom en matchning av organisationsnummer kan nyckeln automatiskt läggas in i basuppgifterna för respektive program och koppla ihop kunden. Kopplingen sker genom att du från Byråstöd öppnar BL programmet via programikonen som visas på kundens uppdrag i någon av uppdragsflikarna.

Så här kopplar du byråstödsnyckeln automatiskt mellan din kund i Byråstöd och i dina BL program:

Från vyn Alla aktiviteter eller någon av de övriga uppdragsflikarna letar du fram din kunds aktiviteter. Längst ut till höger på aktivitetsraden visas programikonen för respektive BL program utifrån vilket uppdrag det gäller. Klicka på programikonen. Nu öppnas det korresponderande BL programmet. Sedan matchas organisationsnumret på kunden i Byråstödet med kunden i BL-programmet. När matchningen är gjord öppnas den aktuella kunden i respektive program och byråstödsnyckeln har sparats ner i basuppgifterna.

Så här kopplar du byråstödsnyckeln manuellt mellan din kund i Byråstöd och i dina BL program:

Gå till fliken Klienter, öppna kundens klientkort, gå till fliken molntjänster och kopiera Byråstödsnyckeln.
För att klistra in nyckeln öppnar du respektive BL Program:

• BL Skatt:  Öppna kundens deklaration. Klicka på menyn Basuppgifter. Klistra in nyckeln i rutan Byråstödsnyckel.
  • BL Bokslut: Öppna kundens bokslut. Klicka på menyn Basuppgifter. Klistra in nyckeln i rutan Byråstödsnyckel.
  • BL Administration: Öppna kundens företag. Klicka på Arkiv- Företagsuppgifter – Generella. Klistra in nyckeln i rutan Byråstödsnyckel.

Uppdatera status från övriga BL program

Nu när du har gjort alla förutsättningar som behövs för att koppla ihop din kund i Byråstöd med dina övriga BL program så kan du uppdatera status på aktiviteterna i Byråstöd via statusprogrammet i respektive BL program. Du behöver inte ens öppna Byråstöd utan kan gå direkt in i BL Administration, BL Skatt eller BL Bokslut och göra statusändringar där. Statusprogrammet ligger längst upp i menyraden i respektive program som en blå cirkel med bokstäverna BL i vitt.

Beroende på om du är inne och jobbar i något företag eller inte händer lite olika saker:

• Om du ännu inte har valt något företag kommer du att komma till inloggningssidan för Byråstöd. Du har samma inloggning till Byråstöd som våra andra tjänster som använder BL Konto för inloggning.
  • Om du valt ett företag där programnyckel saknas kommer du att få en text som informerar om att programnyckel saknas och hur du kan få in den i programmet (kopiera eller öppna från Byråstöd en gång). Du kommer även denna väg att ha möjlighet att logga in i Byråstöd.
  • Om du valt ett företag med en byråstödsnyckel så kommer statusprogrammets aktivitetskort att visas och du har möjlighet att göra ändringar direkt i byråstödet.

Med hjälp av pilarna kan du välja andra uppdrag/tjänster än de som föreslås. Alla uppdrag/tjänster som finns upplagda för det aktuella företaget i Byråstöd kan väljas här. Perioder, regler för deadlines och valbara statusar hämtas också från Byråstöd.

Hur du lägger upp dina uppdrag och tjänster kan du läsa om i manualen för Uppdragsmallar.