Attestera dina leverantörsfakturor på webben

Uppdaterad
Denna instruktion gäller dig som har BL Administration eller dig som har Byrå-kundsamverkan och arbetar med en redovisningsbyrå som använder BL Administration.

Så kommer du igång med Attest på webben

1. Klicka på knappen Tilläggstjänster i BL Administrations snabbvalsmeny för det företaget som du vill aktivera app.bjornlunden.se i.

2. Klicka på Kom igång för integrationen app.bjornlunden.se.
  3. Du som kopplar molndatabasen ska börja med att logga in själv. Om du har vår helhetslösning ingår det en gratis användare i varje företag du kopplar på. Detta kan vara bra för att kunna göra inställningar, bjuda in nya användare, koppla på fler moduler mm. För att systemet ska känna av att du är byrå och inte ska bli debiterad för din användare behöver du logga in med BL-konto första gången. De andra inloggningsalternativen som finns är bank-id, facebook och google-konto.
  4. Nu ska du välja vilka moduler företaget ska ha. Här kan du välja mellan våra tre olika paket – bas, mellan och plus. När man väljer ett paket har man möjlighet att lägga till tilläggstjänster som inte ingår i paketet. Man kan också välja att bygga ett eget paket genom att bocka för de tjänster man vill använda men i allra flesta fall blir något av våra paket det mest prisvärda alternativet.
  5. I nästa steg kompletterar du din egen användare med de uppgifter som saknas.
  6. Du kan nu välja att lägga till kundens användare. Om du jobbar med lönemodulen i BL Administration kan du välja att hämta anställda från anställdaregistret. Annars lägger du in namn, e-postadress och personnummer samt markerar de moduler användaren ska ha tillgång till.
  7. Ett mail med länk till app.bjornlunden.se skickas nu till de du bjudit in så de kan logga in och börja bekanta sig med tjänsterna!

Vill du ändra användarrättigheter på en användare gör du det under Inställningar – Användare och abonnemang. Du kan även där ändra namn, mailadress eller personnummer på en användare.

Se en film:

Du som byter från attesthantering i BLA till attest på webben

Det går bra att fortsatt köra vidare på den tidigare lösningen, även om fördelarna med att byta till vår nya attest är flera. Bland annat behöver attestanterna inte ha BLA installerat utan kan sköta attesten direkt i mobilen eller på webben.
Om du aktiverar den nya attesthanteringen kommer en ny uppsättning attestanter att läggas upp, det är alltså inte de redan befintliga attestanterna du kommer att använda när du kör igång med Attest på webben/i mobilen.

När du byter till Attest på webben/i mobilen finns det några saker att tänka på:
  • Se till att inte ha några registrerade men ej uppdaterade leverantörsfakturor i samband med övergången.
  • Försök att ha så få oattesterade leverantörsfakturor som möjligt i samband med övergången.
  • På de fakturor som ändå eventuellt är oattesterade vid övergången kan man via kontroll reskontra – redigera fakturauppgifter välja att byta till en av de nya attestanterna (efter övergången).
  • Om det finns attestansvariga på leverantörerna bör man se över dessa efter övergången och byta till den blapp-attestant som ska vara ansvarig istället för bla-attestanten.

Användare och Attestanter

Det går bra att komplettera med både användare och attestanter allt eftersom. Detta görs i Inställningar – Användare där man bjuder in användare och bockar i rättigheten till attest. Under Inställningar – Attestanter lägger du upp ett attestflöde (om attest ska göras av flera personer i en särskild ordning) eller om de ska ha någon speciell attestroll.

Notiser och Påminnelser

Under Inställningar – Notiser och påminnelser kan du välja om attestanterna ska få ett mail per faktura eller ett samlingsmail. Du kan där ställa in om du vill att det ska gå ut en påminnelse om att det finns oattesterade fakturor. Du väljer även där efter hur många dagar som första påminnelsen ska skickas ut.