Export SRU (filöverföring Skatteverket)

Uppdaterad
Den här instruktionen gäller programmet BL Skatt

Se en film som grundligt förklarar hur du gör:

Arbetsgång:

När du ska exportera deklarationerna via filöverföring startar du programmet utan att öppna någon deklaration.

1. Gå till Arkiv – Import/Export – Export SRU.
  2. Vill du göra urval så att listan bara visar deklarationer som är markerade att de ska lämnas via SRU kan du ställa in det längst upp. Du kan också göra urval på Klara (oavsett understatus) respektive Endast underskrivna.
  3. Fyll i eller kontrollera redan ifyllda uppgifter under knappen MedieLev. Du behöver bara skriva in dessa basuppgifter en gång i BL Skatt. Du kan också välja att hämta från Användarinfo om du fyllt i det tidigare.
  4. Önskar du exportera även huvudblanketten INK1/INK2 bockar du i uppe till vänster för Ta med INK1/INK2 i exporten om de är markerade för export via SRU
  5. Markera de deklarationer som du vill exportera. Du kan dubbelklicka någonstans på raden eller enkelklicka i kryssrutan. De markerade deklarationerna får då en bock i kolumnen för Exporteras. Du ser hur många du har markerat längst ner i dialogen.
    Tips! När du skapar din exportfil för filöverföring kan du även få status ”Lämnad till SKV” ifylld med dagens datum. Detta gäller när du även lämnar in huvudblanketten samma dag. Att deklarationen är SRU -lämnad sätts alltid med automatik när du exporterar.
  6. Klicka sedan på knappen Filöverföring för att skapa den fil som du vill skicka via Skatteverkets filöverföringstjänst. Dina markerade deklarationer exporteras då till en fil som heter blanketter.sru. För varje exporttillfälle skapas en mapp som döps till filöverföring med aktuellt datum och klockslag så att du ska kunna hålla reda på vilken fil du ska överföra när du loggat in på Skatteverkets hemsida.
    Rutan som kommer upp då exporten är klar innehåller också möjlighet att Kopiera sökväg. Vi rekommenderar att du väljer detta för då kan du klistra in sökvägen när du kommit längre fram i processen. När du får frågan om du vill gå till Skatteverkets Etjänst så svarar du Ja.
  7. Du kommer då in på Skatteverkets sida där du får logga in via din e-legitimation för att nå filöverföringstjänsten. När du är inloggad väljer du det nedersta alternativet ”Inkomstdeklaration".
  8. Klicka sedan på Överföra filer. Där klickar du på knappen Välj fil . I den dialog som nu visas väljer du att trycka på Ctrl och v för att klistra in den sökväg du i steget innan kopierade. Tryck sedan Enter. Nu hamnar du i mappen och hittar filerna blanketter.sru samt info.sru som du precis har skapat i filöverföringsmappen. De läggs normalt i Delade dokument – BL Skatt – besk 202x Dokument – etjänst. Du kan bara lägga till en fil i taget. När båda filerna är hämtade klickar du på Överför.
    Efter överföringen får du en kvittens som du kan skriva ut där det framgår vilka deklaranter och blanketter som har levererats.
Guide taggad med: Filöverföring skatteverket SRU