Kom igång med BL Bokslut

Den här instruktionen gäller programmet BL Bokslut

Se en film om arbetsgången i BL Bokslut:

Om programmet

Varje år släpps ett nytt program av BL Bokslut som innehåller uppdaterade bilagor, bastal, procentsatser, mm. Det nya programmet för året måste laddas ner och installeras från vår hemsida www.bjornlunden.se under Mina sidor där du loggar in med kundnummer och lösenord.

• BL Bokslut Besk 2022: För alla företag med räkenskapsår som avslutas under 2022.
  • BL Bokslut Besk 2023: För alla företag med räkenskapsår som avslutas under 2023.

För varje årsversion kommer det uppdateringsversioner som du installerar löpande under året i programmet. Du hämtar den senaste versionen under fliken Hjälp och knappen Hämta ny version. När du öppnar BL Bokslut står de aktuella programversionerna på startsidan.

I programmet ingår det två böcker i PDF-format. Du hittar dem till vänster i programmet under Snabbstart –fliken Hjälp – knappen eBöcker. Böckerna som ingår är:

• Bokföring – praktisk handbok med konteringsexempel
  • Bokslut & årsredovisning i mindre aktiebolag – K2

Licensuppgifter

När du köper BL Bokslut och när du laddar ner en ny årsversion ska du licensiera programmet. Det gör du under Arkiv, knappen längst upp i vänstra hörnet, och Licensuppgifter. I dialogen väljer du att antingen licensiera via internet eller med hjälp av licensfil.

Om du vill licensiera via internet klickar du på knappen Licensiera via Internet och anger ditt kundnummer samt lösenord. Lösenordet är samma som du anger när du loggar in på mina sidor (www.bjornlunden.se/minasidor). Väljer du att licensiera via licensfil klickar du på knappen Licensiera via licensfil och pekar därefter ut platsen för den licensfil som du fått. Du måste kontakta oss för att få en licensfil.

Om du har glömt ditt lösenord kan du begära ett nytt där du loggar in på Mina sidor. (Om du blir automatiskt inloggad behöver du logga ut först)

Se en film:

Så här skapar du ett nytt år

Det finns olika tillvägagångssätt för att starta ett nytt år beroende på hur du gjorde föregående år. För att få en guide för hur du skapar ett nytt år i BL Bokslut, klicka här»

BL Bokslut i molnet

I BL Bokslut har du möjlighet att arbeta med dina bokslut i molnet. Det ger dig frihet att arbeta var du vill, till exempel hemifrån eller ute hos kund. Du slipper dessutom tänka på säkerhetskopiering, lagring och filöverföringar. För att läsa om hur du arbetar med molnet i BL Bokslut, klicka här»

Export från BL Administration

Om du gör din bokföring i BL Administration kan du importera SIE-filen, alltså årets transaktioner och saldon, direkt från BL Administration. Då kan du även få med anläggningsregister, varulagervärdering samt kund- och leverantörsreskontra så att de uppgifterna automatiskt förs över till BL Bokslut. För att läsa mer eller se en film om exporten från BL Administration, klicka här»

Arbetsgång genom bokslutet

Ett bra arbetssätt i programmet är att jobba från vänster till höger bland menyerna som finns. Gå sedan igenom ribbonknapparna som visas för varje avsnitt.

Hjälpfunktioner

Det finns flera funktioner som kan hjälpa dig när du arbetar i programmet. Du hittar dessa samlade under fliken Hjälp i programmet och i hjälpavsnittet på programmets startsida, klicka här»

Observera att manualen till stor del utgår från aktiebolag som upprättar årsredovisning enligt K2-regelverket.

Guide taggad med: BL Bokslut årsversion licensuppgifter