INK1

Uppdaterad

I den här artikeln beskriver vi några av de funktioner som finns i blankett INK1, hur du importerar de förtryckta värdena, hur du gör om det förtryckta beloppet behöver ändras och hur huvudblanketten kommunicerar med underliggande blanketter och beräkningsbilagor.

Funktionspanel INK1

Funktionspanelen anpassas utifrån vilken blankett du har öppen. När du har huvudblanketten INK1 öppen, ser funktionspanelen ut enligt nedan. Här beskriver vi några av funktionerna.

Prel. sk inkår 2023

Här kan du fylla i avdragen preliminärskatt under året samt debiterad F-skatt/SA-skatt. Siffrorna hämtas in hit om du använder de förberedande deklarationsblanketterna KL och FR och/eller RU. Dessa hittar du under knappen Förb. dekl.

Jobbskatteavdrag

För att skatteberäkningen ska bli korrekt så måste du här ange de inkomster som ger rätt till jobbskatteavdrag (exempel på sådant som INTE ger rätt till jobbskatteavdrag är sjukpenning, föräldrapenning, arbetslöshetsersättning)

Arbetslöshetskassa

Ange den betalda avgiften under året (underlaget för skattereduktion).

Sjuk- aktivitetsersättning

1.  Ange vad som ingår i 1.1 som avser sjuk och aktivitetsersättning enligt kod 120 (ingen pensionsavgift betalas på denna del)
  2. Ange vad som ingår i punkt 1.3 som är sjuk och aktivitetsersättning i form av garantiersättning (denne del är med i underlaget för skattereduktion).

Import till INK1

Du kan importera värden från din förtryckta deklaration till blankett INK1 i BL Skatt

1. Ladda först ner din förtryckta deklaration som pdf från din digitala brevlåda eller Mina sidor på Skatteverket och spara den i din dator.

2. I BL Skatt, klicka på Import till INK1 – Import från egen plats i funktionspanelen när du har INK1 öppet. Bläddra till pdf-filen som du har laddat ner och dubbelklicka på filen.

Nu har du fått in alla belopp som finns i de gula fälten för Förtryckta uppgifter. Observera att inget från specifikationssidorna kan importeras, så du behöver komplettera med avdragen skatt, jobbskatteunderlag och annat.

Infoga dokument

Här kan du infoga ett externt dokument till din deklarationsfil. Denna funktion finns endast om du har sparat din fil i molnet.

Belopp hämtas in från underliggande blanketter/beräkningsbilagor

Vissa beräkningsbilagor och blanketter är kopplade till INK1 och det innebär att beloppet hämtas in till huvudblanketten från dessa bilagor. De blanketter som är kopplingsbara visas som en blå länk. Klickar du på länken så skapar du blanketter alternativt kan du välja att öppna blanketten/bilagan. När en underbilaga är kopplad kan du inte manuellt ändra beloppet i rutan utan det görs i bilagan. Du kan se en specifikation på de inhämtade beloppen i en underdialog genom att klicka på knappen (te x 8.3).

Omfördelning/ändring av förtryckta värden

Om ändringar eller omfördelningar av förtryckta belopp ska göras i deklarationen ska ändringen göras i en underliggande dialog. Den öppnas om du klickar på den grå knappen på aktuell rad.

Det förtryckta beloppet stryks över och det korrekta beloppet står nu i den vita rutan.

Omfördelning ROT/RUT

En omfördelning av ROT/RUT görs i den underliggande dialogen som öppnas om du klickar på den grå knappen Rot-/rutarbete.

Detta behöver göras för att BL Skatt ska räkna rätt skatt i Skatteberäkningen. För att Skatteverket ska ändra krävs att du fyller i under Övriga uppgifter på sidan 2. Kryssa i att omfördelning sker och sedan skriver du i text som förklarar till/från vilken person (med personnummer) omfördelning har skett och hur mycket som omfördelats.

Tänk på ! Personen som får den omfördelade reduktionen får normalt en minskad skatt eftersom denne inte har fått någon preliminär reduktion.
Personen som fördelar om reduktionen får en oförändrad skatteberäkning förutsatt att omfördelningen avser den del som inte kan utnyttjas. Denne har ju redan erhållit en preliminär skattereduktion, i och med att man har blivit fakturerad ett lägre belopp.

Skattereduktion på fastighetsavgift pensionärer

Har du rätt till skattereduktion på fastighetsavgift behöver du i programmet ange detta under knappen Skattered. fast.avg.

1. Kryssa i att du uppfyller kravet för att få skattereduktionen. Den måste fyllas i varje år.
  2. Har du flera fastighetsbeteckningar som du betalar fastighetsavgift på, så vet inte BL Skatt hur stor del av underlaget som avser den fastighet du är skriven på (permanentbostaden). Det är endast permanentbostaden du kan få reduktion på. Du måste då fylla i det underlaget i dialogen.
  3. Om det finns flera värdeenheter (huskroppar) på den fastighet du bor på då ska inte skattereduktionen begränsas till ett småhus utan då kan du få mer i skattereduktion eftersom du då betalar mer i fastighetsavgift.