Kom igång med E-faktura på Webb & App

Uppdaterad

Kom igång med E-faktura på Webb & App

För att kunna aktivera e-fakturering krävs det att företaget du jobba i är ett aktiebolag. Du ska också vara styrelsemedlem i företaget. Den informationen hämtas automatiskt via användarens personnummer. E-fakturor kan endast skickas till företag inom offentlig och privat sektor, inte privatpersoner.

Aktivering av E-faktura

1. För att aktivera e-fakturering går du till Inställningar – Användare och abonnemang.

2. Väljer fliken Abonnemang, lägg till e-faktura i ditt abonnemang och tryck på spara.
För att göra detta krävs det att du är administratör i företaget.

3. Därefter går du till Inställningar – Abonnemang och användare. Välj den användare som ska använda E-fakturering.

4. Vid rutan Abonnemang bockar du i E-faktura och sedan spara.

5. Aktivera sedan tjänsten via Inställningar- E-faktura.

• Välj aktivera om ni ska skicka e-faktura.
  • Ska ni även ta emot e-fakturor kryssar ni i rutan Jag vill även kunna ta emot e-fakturor och väljer sedan Aktivera.

För att aktivera tjänsten krävs det att du är registrerad som styrelseledamot i företaget.

Om en kund ska ta emot en e-faktura för första gången ska du gå in på Fakturering – Kunder och fylla i fältet för Peppol-ID om det inte redan är ifyllt. Du hittar ditt egna Peppol-ID under Inställningar – E-faktura om någon leverantör frågar efter det.

Skapa e-fakturan

Läs mer om hur du skapar e-fakturan, klicka här.

När e-fakturan är skapad och klar skickar du den genom att längst ned välja leveransmetoden Skicka som e-faktura följt av Skicka faktura.

När användaren skickar en e-faktura för första gången får hen upp en ruta för aktivering där man också får välja om man ska vara mottagare av e-fakturor. Väljer man här att även vara mottagare så kommer alla fakturor in i ekonomisystemet (i menyvalet Dokument) färdiga för registrering på ett smidigt sätt.

GLN-nummer

Om kunden som ska ta emot fakturan är ansluten i Peppol med ett GLN-nummer så ska man ange GLN-numret i fältet för Peppol. Till skillnad från Peppol-ID:t, som skrivs 0007:org.nummer ska man skriva 0088: följt av sitt GLN-nummer.

Alltså:
Peppol-ID: 0007:Organisationsnummer
GLN-nummer: 0088:GLN-nummer

För att kunna aktivera e-fakturering krävs det att företaget du jobbar i är ett aktiebolag. Du ska också vara styrelsemedlem i företaget. Den informationen hämtas automatiskt via användarens personnummer. E-fakturor kan endast skickas till företag inom offentlig och privat sektor, inte privatpersoner.

Priset per utgående och inkommande e-faktura är 3,50 kronor och debiteras månadsvis i efterskott.

Vi rekommenderar att e-fakturering bara används i ett av våra program. Så har du e-fakturering aktiverat i BL Administration bör du avaktivera detta innan du aktiverar det här i webbtjänsten.