ROT/RUT-fakturor

Uppdaterad

Vad är ROT/RUT?

När du anlitar någon för reparation, underhåll samt ombyggnad och tillbyggnad (ROT) kan du göra avdrag från din skatt för arbetskostnaden. Samma sak gäller för hushållsnära tjänster, inklusive flyttjänster, reparation och underhåll av vitvaror och IT-utrustning (RUT). Material och resekostnader ger däremot inte rätt till rotavdrag eller rutavdrag. Läs mer om ROT/RUT hos Skatteverket.

Under fliken ROT/RUT-fakturor i menyvalen Fakturering visas alla ROT/RUT-fakturor i en samlad listvy. Du har möjlighet att filtrera urvalet utifrån vilken status fakturorna har. Utöver status Alla ROT/RUT-fakturor kan du även välja att filtrera på Inväntar kundens betalning, Redo för ansökan, Skickad och Borttagen.

Aktivera ROT/RUT

För att aktivera ROT/RUT-funktionen går du först till Inställningar – Fakturering och bockar i Aktivera ROT/RUT.
Sedan går du in på Fakturering – Artiklar och väljer den artikeln som ska omfattas av ROT/RUT. Där ställer du in uppgifterna i rutan som heter ROT/RUT-uppgifter.

Skapa en ROT/RUT-faktura

Läs om hur du skapar en ny faktura här.

När du kommer till delen Extrauppgifter kan du välja att bocka i en ruta om den fakturan du skapar ska vara en ROT/RUT-faktura.

Begäran om utbetalning från Skatteverket

När fakturan är markerad som betald av kunden kommer du att få möjligheten att skapa en XML-fil som du sedan laddar upp på Skatteverkets hemsida. Detta rekommenderas att göras för att på så sätt slippa den manuella hanteringen med ROT/RUT på deras hemsida. För att skapa en XML-fil klickar du i bocken på önskad faktura i kolumnen Fakturanr och sedan klickar du på knappen Skapa XML-fil. Filen som då skapas läggs som standard i din Hämtade filer-mapp på datorn (om du inte angett annat). Den filen ska laddas upp på Skatteverkets hemsida och när det är gjort hanteras ärendet av dem och om allt är korrekt gjort kommer dina pengar sedan betalas ut.

I de fall när man får avslag från Skatteverket på ROT/RUT-avdraget så är lösningen att man skickar den aktuella fakturan igen till kunden och manuellt meddelar kunden att man fått avslag på ROT/RUT-avdraget samt att det behöver betalas av kunden. När inbetalningen sedan är gjord så registreras den som vanligt i systemet.

Guide taggad med: Rot och Rut Skapa en rot/rut faktura Aktivera rot/rut