Fakturering

Uppdaterad

Vad är en faktura?

Ett dokument med betalningskrav som t ex skapas av ett företag och skickas till en privatperson eller ett annat företag kallas faktura.

Kundfakturor

Det första du ser när du går in i menyvalet Fakturering är en listvy över alla skapade kundfakturor. Dessa är som standard sorterade i fakturanummerordning men vill du ha en annan sortering trycker du direkt på Fakturanr. Du kan även göra på samma sätt med Kund, Fakturadatum, Förfallodatum och Belopp. För att söka på ett specifikt fakturanummer eller en specifik kund, använd sökrutan.

Via de tre prickarna till höger om varje faktura kan du:

• Skicka faktura Välj detta om du vill skicka om fakturan eller välja en ny mottagaradress.
  • Kopiera faktura Om du ska göra en ny, exakt likadan, faktura som tidigare, klickar du här. Du kommer då in i fakturaregistreringen där alla fält är förifyllda för att likna den faktura du vill kopiera. Fakturadatumet blir dagens datum.
  • Kreditera faktura Här klickar du om du vill skapa en kreditfaktura av originalfakturan. Du kommer även här till fakturaregistreringen där alla fält som behöver vara ifyllda är ifyllda.
  • Ladda ned faktura Välj detta alternativ om du vill ladda ned fakturan som PDF-fil. Fakturadatumet blir dagens datum.

Om din faktura ännu inte blivit markerad som betald får du även upp alternativet Registrera betalning och om fakturan är förfallen får du upp alternativet Skicka påminnelse.

Efter att ni skickat en påminnelse dyker alternativet skicka till inkasso upp. Läs mer om Inkasso Marginalen-Grön inkasso, tryck här.

Fakturainställningar

För att komma åt dessa inställningar krävs det att du på din användare har rättigheten Admin. Du ändrar rättigheterna under Inställningar – Användare.
Här kan du sätta ett betalningsvillkor som kommer att vara förvalt i fakturaregistreringen.
Du kan också ange nästa fakturanummer och nästa kundnummer, extra användbart för dig som tidigare har fakturerat i ett annat system för att kunna fortsätta nummerserien.

Fakturan får ett fakturanummer först efter att fakturan har skickats.
Sparar man fakturan som utkast kommer den inte att få ett fakturanummer.
Observera att det i nuläget endast finns en fakturamall. Det går alltså inte att ändra utseende på fakturan mer än att lägga in en egen logotyp. Funktionen är under utveckling.
Guide taggad med: Fakturainställningar Grön inkasso Inkasso Kundfaktura påminnelser