Bjorn Lunden

Anställning

Uppdaterad
Anställda – Inställningar – Anställning

Anställning

Här kan du ange uppgifter om den anställdes anställning. Vissa uppgifter, såsom Arbetsställe, är en obligatorisk uppgift vid skapandet av en AGI i programmet. 

  • Anställningsnummer – Här kan du ändra den anställdes anställningsnummer. Numret anges normalt endast i samband med uppläggning av den anställde. 
  • Anställningsstart – Här anger du den anställdes anställningsdatum. Detta anges också normalt endast i samband med uppläggning av den anställde, men det går att ändra här i efterhand. 
  • Titel – Här kan du ge den anställde en titel. Uppgiften används inte till något mer än att du kan filtrera på den, i övrigt är det bara en intern information.
  • Avdelning – Här kan du ange den anställdes avdelning. Uppgiften används inte till något mer än att du kan filtrera på den, i övrigt är det bara en intern information.
  • Attesterande chef – Här kan du ange om den anställde har en chef som ska attestera dennes händelser. Vilka som anses som chefer i systemet läggs upp under företagets Inställningar – Användare
  • Anställningsform – Här kan du ange vilken typ av anställningsform den anställde har och från när den började gälla. Du kan lägga upp flera anställningsformer för att t ex schemalägga när en provanställning ska övergå till en tillsvidareanställning. 
  • Personalkategori – Här anger du ifall den anställde är en Arbetare eller Tjänsteman. Uppgiften används till SCB-rapporten "Konjunkturstatistik, löner för privat sektor".
    OBS! Personalkategorin har ingen betydelse för rapportering till Fora eller Collectum. Det som styr i den rapportering är FOK-koden och den anställdes angivna pensionsavtal. Kontrollera därför så att ingen anställd har dubbla uppgifter och därmed rapporteras till både Fora och Collectum.
  • Arbetsställe – Här anger du den anställdes arbetsställe. Arbetsställena hämtas från företagets Inställningar – Företag och varje anställd måste vara kopplad till ett arbetsställe även om personen har sitt Tjänsteställe på hemadressen, vilket också anges här. Då hämtar programmet den anställdes hemadress och använder som tjänsteställe. Läs mer om vad Skatteverket skrivit om arbetsställen här.
  • SSYK-kod (SCB) – Här anger du den SSYK-kod som den anställde är kopplad tillDenna används i statistikrapporter till SCB. Är du osäker på vilken kod som ska användas kan söka fram den via Sök kod. Hittar du den ändå inte får du kontakta SCB. Läs mer här.
  • FOK (Fora) – Här anger du den anställdes FOK-kod. Dvsom den anställde är en arbetare och ska rapporteras till Fora. Är du osäker på vilken kod som ska användas kan söka fram den via Sök kod. Hittar du den ändå inte får du kontakta Fora. Läs mer här.
  • Svenskt Näringsliv – Här gör du inställningar för statistikrapporter till Svenskt näringsliv. Du behöver ange förbund- och avtalskod, yrkeskod och jobbstatus. Koderna går att söka sig fram till genom förstoringsglasen.
warning Created with Sketch.