Bjorn Lunden

Föräldrafrånvaro

Uppdaterad
Anställda – Inställningar – Föräldrafrånvaro

Föräldrafrånvaro

Här kan du göra inställningar för hur föräldrafrånvaro ska hanteras på den anställda. De flesta av dessa inställningar kan hanteras direkt i händelsemallen Nyanställd som används i samband med uppläggning av nyanställda. Något som dock måste kompletteras här är uppgifter om den anställdes Föräldraperioder

Föräldraperioder 

I Payroll hanteras varje barn som den anställda har som en föräldraperiod. Detta för att bland annat hålla koll på antal semestergrundande dagar.

  1. För att lägga till en ny föräldraperiod klickar du på knappen Lägg till.
  2. Ange barnets födelsedatum.
  3. Ange det antal semestergrundande dagar den anställde har kvar för barnet. Om en anställd har flera föräldraperioder (barn) plockas alltid de äldsta dagarna först –  du kan alltså inte välja vilket barn du vill ta ut dagarna för. 
  4. Ange om någon Föräldralön ska utgå för den anställda.
    30-dagars-perioder – Här anger du hur många perioder om 30 dagar den anställde kommer att få föräldralön utbetalt.
    Dagar – Här anger du många föräldraledighetsdagar den anställde har rätt att få föräldralön utbetald för.
    OBS! Datumet här styr från när denna inställning ska vara aktiv. Dvs, sätter du ett datum bakåt i tiden kan det påverka tidigare dagar då personen varit föräldraledig och därmed generera retroaktiva transaktioner på nästkommande lön.

Vård av barn

Här kan du göra inställningar för hur VAB-lön ska hanteras i Payroll. Beräkningen av avdraget kan du inte ändra – den formeln är låst i programmet och beräknas med hjälp av bland annat schemat för den anställde. 

  1.  För att lägga upp en ny inställning för VAB-lön klickar du på knappen Ändra.
  2. Klicka på Ny inställning i listan till vänster. Du kan också ändra den aktiva om denna inställning skulle varit aktiv i företaget från starten. 
  3. Välj hur VAB-lön ska hanteras i programmet.
    Ingen – Ingen VAB-lön kommer att utgå.
    Standard – Väljer du denna metod tar beräkningen hänsyn till de tröskelvärden som finns i samband med VAB-lön. För att se beräkningarna klickar du på den gröna rutan Beräkning. I övrigt gäller samma för Standard som för Utan inkomsttak. 
    Utan inkomsttak – Väljer du denna metod finns inget tak för hur mycket den anställda får tjäna. Dvs, hela löneunderlaget multiplicerat med lönefaktorn kommer att generera en VAB-lön som sedan slås ihop med övriga formeln som du hittar om du klickar på pilen vid Beräkning. 
    Du kan här också ange hur många VAB-dagar per år som det ska utgå VAB-lön förDatumet längst ner har betydelse för från när den nya inställningen ska vara aktiv. Sätter du ett datum bakåt i tiden här så kommer det att påverka tidigare VAB-dagar och omvärdera dessa om en förändring skett i beräkningen av VAB-lön 

Föräldralön

Här kan du göra inställningar för hur Föräldralön ska beräknas i Payroll. Beräkningen av avdraget kan du inte ändra – den formeln är låst i programmet och beräknas med hjälp av bland annat schemat för den anställde.

  1. För att lägga upp en ny inställning för föräldralön klickar du på knappen Ändra.
  2. Klicka på Ny inställning i listan till vänster. Du kan också ändra den aktiva om denna inställning skulle varit aktiv i företaget från starten. 
  3. För att se formeln för föräldralön kan du klicka på pilen vid Beräkning.
  4. Ange vilken lönefaktor som ska gälla i formeln vid Beräkning. 
  5. Kryssa i rutan för Lönetak om ett sådant ska gälla. Du får då även ange lönetaket som kommer att multipliceras med antalet prisbasbelopp. All årslön som överstiger lönetaket kommer inte ligga till grund för föräldralön.
  6. Datumet längst ner har betydelse för från när den nya inställningen ska vara aktiv. Sätter du ett datum bakåt i tiden här så kommer det att påverka tidigare föräldraledighetsdagar och omvärdera dessa om en förändring skett i beräkningen av föräldralön.  
    OBS! Beräkningen av Föräldralön samverkar med inställningen du gjort för föräldralön under Föräldraperioder. 

Graviditetslön 

Här kan du göra inställningar för hur lön och avdrag ska beräknas i samband med Graviditetsledighet. Till skillnad från ovanstående kan du här även styra hur avdraget ska beräknas.

  1. För att lägga upp en ny inställning för graviditetslön klickar du på knappen Ny inställning.
  2. Ange hur graviditetsledighetsavdraget ska beräknas.
    Standard – Då följer den beräkningen för tjänstledighet helt och hållet. Del av dag kommer att beräknas enligt de regler som finns angivna vid inställningen för tjänstledighet. Heldagar i en sammanhängande period på färre än 5 dagar beräknas enligt arbetsdagsavdrag, medan heldagar i en sammanhängande period på fler än 5 dagar beräknas enligt kalenderdagsavdrag.
    ◦ Endast timavdrag – Då följer den också beräkningen för tjänsteledighet helt och hållet, men det kommer att göras Timavdrag för hela perioden, inte bara vid del av dag som gäller vid tjänstledighet. Hur timavdraget beräknas styrs av inställningen som finns angiven vid tjänstledighet.
  3. Ange inställningen för graviditeslön för den anställda. Väljer du Ingen kommer ingen lön att betalas ut i samband med graviditetsledighet. Väljer du Procent av avdrag behöver du ange vilket bokföringskonto lönen ska bokföras emot samt hur stor procentandel av avdraget som ska utgöra graviditetslönen. 
  4. Datumet längst ner har betydelse för från när den nya inställningen ska vara aktiv. Sätter du ett datum bakåt i tiden här så kommer det att påverka tidigare graviditetsledighetsdagar och omvärdera dessa om en förändring skett i beräkningen av graviditetsledighet.
OBS! Du kan ta bort tidigare inställningar för gravitetslön genom att klicka på de tre prickarna och välja Ta bort. Detta kan dock medföra samma effekt som om du ändrar datumet (se punkt 4. här ovan).
warning Created with Sketch.