Saldon
Anställda – Saldon |
Saldon
Inne på de anställda – under fliken Saldon – ser du de aktuella saldo-värdena på den anställde. Funktionen är bra för dig som administratör för att hålla koll på hur den anställde ligger till, men den används också i samband med att man bytt lönesystem till Payroll och behöver få med sig de ingående värdena för att beräkning av semester ska blir rätt samt för att den ackumulerade inkomsten ska summera rätt på de anställdas lönebesked. De ingående värden som eventuellt läggs in summeras sedan ihop med de lönekörningar som genomförts under året.
Genom att klicka på någon av saldorutorna får du upp en sammanställning över den enskilda saldotypen. Endast Semester och Inkomst-saldot går att komplettera med ingående balanser här. De övriga saldona som finns i ert företag styrs från de registrerade händelserna i programmet.
Semester
När du klickar på rutan för semester får du en sammanställning över alla värden som summeras till det saldot. Du har även möjlighet att lägga in ingående saldon från tidigare system.
- Semesterdagar – Här visas det totala antalet semesterdagar den anställde har tjänat in. Eventuellt sparade dagar ingår i detta saldo.
- Semestertillägg – Här visas det totala antalet semestertillägg den anställde har tjänat in. Eventuellt sparade semestertillägg ingår i detta saldo. Denna ruta visas alltid som 0,00 om den anställde har ett semesteravtal enligt procentsregeln.
- Rörligt belopp – Här visas det rörliga beloppet den anställde har tjänat in. OBS, beloppet som visas här är det rörliga underlaget. Detta beräknas sedan till ett rörligt semestertillägg baserat på inställningen som gjorts i den anställdes semesteravtal. Denna ruta visas alltid som – om den anställde har ett semesteravtal enligt procentsregeln.
- Obetalda dagar – Här visas den anställdes obetalda semesterdagar.
- Förskottssemester – Här visas det antal förskottssemesterdagar den anställde har.
- Sysselsättningsgrad – Här visas den anställdes aktuella sysselsättningsgrad som baseras på hur den anställdes schema är upplagt.
- Semesterrätt – Här visas den anställdes aktuella semesterrätt.
- Semesterkvot – Här visas den anställdes aktuella semesterkvot (semesterfaktor) som baseras på hur den anställdes schema är upplagt.
Vid semesterbalanser ser du en översikt över tidigare semestersaldon för respektive semesterår. Vid de tre knapparna i hörnet kan du lägga in nya semesterbalanser om det skulle behövas.
- Semester – Klickar du här kan du lägga till semesterdagar för tidigare eller det aktuella semesteråret. Observera att alla dagar ska anges i bruttodagar och att rutan för semestertillägg inte har någon betydelse om den anställde har ett semesteravtal som tillämpar procentsregeln.
- Rörliga delar – Klickar du här kan du lägga till ett rörligt belopp för tidigare eller det aktuella semesteråret. Observera att det är underlaget som ska anges här. Detta beräknas sedan till ett rörligt semestertillägg baserat på inställningen som gjorts i den anställdes semesteravtal. Denna funktion är irrelevant om den anställde har ett semesteravtal enligt procentsregeln.
- Förskottssemester – Här kan du lägga in uppgifter om eventuell försskottssemester. Om du lägger in en ingående skuld här kommer den att påverka den anställdes semesterskuld till dess att avskrivningsdatumet har passerat. Den ingående skulden ska anges som total och inte per dag. Det antal förskottsdagar som läggs in kommer också, vid uttag, att påverka skulden. Dagarna kan nyttjas av den anställde fram till det slutdatum som anges. Eventuellt uttagna dagar kommer att summeras ihop med den ingående skulden och skulden skrivs automatiskt av i sin helhet vid avskrivningsdatumet.
Har den anställde ett semesteravtal enligt procentregeln finns dessutom möjligheten att ange semesterlöneunderlag samt reservvärden för semesterdagar.
Semesterlöneunderlag – Här anger du det underlag som kommer beräknas fram till den anställdes semesterdaglön. Det är det totala antalet arbetade timmar samt totala antalet semestergrundande frånvarotimmar under det valda semesteråret som ska anges. Detta summeras sedan till den anställdes semesterdaglön för det aktuella året.
Reservvärde semesterdag – Här anger du den garantisemesterlön som gällde det angivna semesteråret. Denna är inte aktuell om den anställde tjänat in en semesterdaglön som är värd mer.
Inkomst
Här kan du ange ingångsvärden för den anställdes inkomst. Värden som anges här summeras ihop med vad som finns registrerat i programmet och visas sedan som en ackumulerad inkomst på den anställdes lönebesked.
Har alla löner under året skapats i löneprogrammet behöver ni inte ange några ingångsvärden här, då kan ni istället följa upp vad som registrerats under året.
Genom att klicka på Lägg till kan du lägga upp en Ingående balans. All inkomst under ett år kan proportioneras ut under året, men det går även att lägga in som en klump under vilket datum som helst under inkomståret. Bruttoförmån innebär all skattepliktig förmån ut under året.