Schema
Anställda – Inställningar – Schema |
Schema
Här kan du göra inställningar för den anställdes schema. Schemat är avgörande för beräkningarna i Payroll. Utifrån schemat beräknas personens sysselsättningsgrad, semesterkvot samt frånvaro. Du kan lägga upp egna scheman eller använda någon av de schemamallar som finns i Payroll.
Du lägger upp en Anställningsperiod som är obligatorisk för att programmet ska kunna beräkna lön på den anställde samt kopplar personen till en grupp Helgdagar som kommer att påverka den anställdes schema. Helgdagsgrupperna hämtas från de som finns upplagda under företagets Inställningar – Helgdagar
Anställningsperiod
Här lägger du upp anställningsperiod för den personen. Detta är obligatoriskt för att programmet ska kunna beräkna lön för den anställde. Normalt ska denna period gälla från personens anställningsdatum. Du kan ha flera anställningsperioder upplagda. Detta kan förekomma om en anställd avslutat sin anställning men sedan kommit tillbaka till företaget, exempelvis som behovsanställd.
Anställningsperioden avslutas automatiskt i samband med att en slutlön görs i Payroll.
Arbetsschema
Här lägger du upp den anställdes arbetsschema. Detta kopplas normalt i Händelsemallen som använts vid uppläggning av anställda, men kan här ändras i efterhand om det skulle behövas. Du kan inte ta bort eller redigera ett upplagt schema – har något blivit fel måste ett nytt schema läggas upp som skriver över det felaktiga. Genom att klicka på knappen Nytt schema kan du lägga upp ett nytt arbetsschema.
När du lägger upp ett nytt schema utgår programmet alltid från ett heltidsschema, måndag – fredag, 08:00–17:00. Du kan själv ändra tiderna på schemat, t ex om personen arbetar 07:00–16:00. Du har även möjlighet att lägga till nya pauser via knappen Ny paus som finns på varje schemalagd dag, dessa pauser är obetalda och påverkar därmed den anställdes arbetstid. Du har även möjlighet att lägga till arbetstid på lördag, söndag samt lägga upp ett schema som sträcker sig över flera veckor.
Längst ner ska du välja vilket datum som schemat ska börja gälla från. Du kan ändra scheman retroaktivt men det kan då generera retroaktiva transaktioner på nästkommande utbetalning om det nya schemat orsakar att frånvaro mm värderas annorlunda.
Om schemat kräver mer avancerade inställningar kan du klicka på knappen Visa avancerade inställningar, enligt den första bilden.
Schemamall – Här finns några färdiga mallar som kan användas som de är eller som mall och kompletteras med de ändringar som krävs för ert företag.
- Beskrivning – Här anger du ett namn på schemat.
- Sekvensstart – Här anger du från vilket datum som schemats upprepade sekvens ska börja räkna från. Denna inställning är endast aktuell om du har ett schema som omfattar flera veckor.
- Heltid timmar per vecka – Här anger heltidsmåttet per vecka i antal timmar för ert företag. Detta kommer att påverka den anställda sysselsättningsgrad.
- Arbetsdagar per vecka – Här anger du hur många dagar per vecka en heltid motsvarar. Detta kommer att ha en effekt på semesterkvoten.
- Genomsnittlig veckoarbetstid manuellt värde – Här anger du den genomsnittliga veckoarbetstiden om denna inte kan beräknas med hjälp av schemat. Detta är aktuellt i de fall anställde har ett tomschema, dvs ett schema utan några timmar angivna. Det kan också bli aktuellt om den anställde har en mycket unik sysselsättningsgrad som inte kan uppnås med hjälp av beräkningen från schemat. Då kan man istället ange ett manuellt värde här som skriver över den genomsnittliga veckoarbetstiden som beräknas utifrån schemat.
- Schemaupplösning – Här kan du välja hur detaljerat schemat ska vara.
Helgdagar
Här kopplar du den anställa till en grupp av helgdagar. Dessa helgdagar kommer att påverka schemat för personen. Detta kopplas normalt i Händelsemallen som använts vid uppläggning av anställda. Inställningar för helgdagar hittar du under företagets Inställningar – Helgdagar.