Varugrupper

Uppdaterad
Den här instruktionen gäller BL Fakturering och BL Tidredovisning

Varugrupperna har många olika användningsområden, t ex kan vissa historikrapporter selekteras mot ett urval av varugrupper. Du kan även ­lägga upp kundrabatter för hela varugrupper. En annan användning du har av varugrupper är att du kan använda dem till att delsummera fakturor, eller så kan du frysa och inventera vissa lagerartiklar med hjälp av varugrupper. Om du importerar rabattbrev från stora leverantörer används varugruppen för att räkna ut inpriset på artiklarna.

Du lägger upp dina varugrupper under Uppläggning – Varugrupper.

Om du vill att varugrupperna ska summeras i fakturablanketten behöver du under Arkiv – blanketter redigera aktuell fakturamall. De fält som behöver infogas hittas i blankettgeneratorn via Infoga – Datafält, fälten heter Varugrupp 1 summa-order, Varugrupp 2 summa-order samt Varugrupp 3 summa-order. Under Arkiv – Företagsuppgifter – Fakturering – fliken Nummerserier  – finns summera varugrupper på faktura, du styr här vilken varugrupp som ska vara kopplad till vilket fält. Du har möjlighet att ha tre Varugrupper valda här.

Oavsett vilka av användningsområdena ovan som är intressanta så behöver du inte lägga upp varugrupperna i ett register. Det behöver du däremot göra om du ska använda varugrupper i pekskärmendetta eftersom programmet hämtar de artiklar som är kopplade till den valda varugruppen och visar dem som klickbara knappar i pekskärmen. Denna inställning hittar du under Arkiv – Företagsuppgifter – Fakturering – Nummerserier.