Bokslutsbilaga 2900 & 2901 - Interimsskulder

Den här instruktionen gäller programmet BL Bokslut

De här bilagorna hjälper dig att beräkna och stämma av upplupna kostnader och förutbetalda intäkter i bokslutet. Vi förklarar här hur du enkelt kan kontera beloppet på bilagan. Bilaga 2900 avser årets periodiseringar. Bilaga 2901 avser föregående års periodiserade belopp.

Interimsskulder

Interimsskulder är ett gemensamt namn på

• Upplupna kostnader
  • Förutbetalda intäkter

Upplupna kostnader

Upplupna kostnader är sådana utgifter som avser räkenskapsåret men som företaget inte har betalat eller fått faktura på under räkenskapsåret. Exempel på upplupna kostnader är beräknade arvodeskuld för redovisning, bokslut och revision.

Förutbetalda intäkter

Förutbetalda intäkter är sådana inkomster som du fått betalt för eller skickat faktura på och som helt eller delvis ska intäktsredovisas kommande räkenskapsår. Exempel på förutbetalda intäkter är förutbetalda hyresintäkter och ränteintäkter.

Bilaga 2901

Bilaga 2901 är en kopia av bilaga 2900 förra året. Den här bilagan skapas automatiskt om du använt funktionen Öppna från föregående år. Vid en automatkontering återförs hela det upplupna beloppet. För att automatkontera, klicka på Kontering i Funktionspanelen.

Bilaga 2900

Bilagan hjälper dig att periodisera det totala beloppet utifrån den period du anger. Periodiseringen beräknas automatiskt genom att du för varje rad anger period, kostnadskonto och det totala beloppet.

Du kan koppla bort automatfunktionen genom att själv skriva i det periodiserade beloppet.

Tips! Vill du ha hjälp att beräkna upplupen

Kontera beloppet

Du kan enkelt göra en automatkontering på beloppet genom att klicka på Kontering i Funktionspanelen. Du anger vilket balanskonto du vill bokföra beloppet på. Resultatkontot hämtas från kolumnen Konto på bilagan. När du bokfört beloppet ska differensen på bilagan vara noll.

Hämta transportsumma

Behöver du fler rader? Du kan skapa en till bilaga och koppla samman dessa. Klicka då först på Skapa ny i Funktionspanelen. Ange samma kontonummer på nya bilagan och klicka sedan på Hämta transportsumma när du står i bilga nr 2.

Sammanfattning och tips! Använd först bilaga 2901 för att återföra föregående års bokning av interimsfordringar. Bilaga 2900 hjälper dig sedan att beräkna och kontera interimsskuld på balansdagen för årets bokslut.