Avstämning IB skatteskuld/fordran

Den här instruktionen gäller programmet BL Bokslut

Här beskriver vi hur du i arbetet med avstämningen av skatteskuld/skattefordran enkelt stämmer av de ingående balanserna.

Bokförd inkomstskatt, fastighetsskatt/fastighetsavgift, särskild löneskatt på pensionskostnader samt eventuell avkastningsskatt bör stämma med slutskattebeskedet för föregående år.

Om det avviker måste eventuell differens bokföras. Det görs på innevarande räkenskapsår mot följande konton i resultaträkningen:

• Inkomstskatt [8910, 8920]

• Fastighetsskatt/fastighetsavgift [5191]

• Särskild löneskatt [7533]

• Avkastningsskatt på pensionsmedel [7550]

• Avkastningsskatt kapitalplacering [8255]