BL Fakturering Plus

Uppdaterad
Den här instruktionen gäller BL Fakturering Plus.

BL Fakturering Plus är ett komplett faktureringsprogram med funktioner för lagerhantering, offerthantering, avtalsfakturering, autogiro m.m. Programmet innehåller även massfakturering och möjlighet att importera prislistor. Det är möjligt att bygga ut BL Fakturering med pluspaketet om du har behov av någon av funktionerna som programmet innehåller.

Artikelvarianter

Här kan du lägga in varianter på dina artiklar, t.ex. om du har artiklar som säljs i olika färger eller storlekar. Det kan t ex vara T-shirts (huvudmodell) som säljs i storlekarna small, medium och large i färgerna blå, röd och gul. Varje artikel måste läggas upp med ett separat artikelid; small blå, medium blå, large blå o.s.v. (varianter). När du sedan ska registrera din order/faktura kommer ett litet fönster att dyka upp där du väljer storlek och färg. Läs mer om artikelvarianter.

Avtalsfakturering

Denna funktion är till för att skriva ut fakturor där du i förväg avtalat om belopp och hur många månader fakturan gäller. Den är till för att du ska slippa registrera samma saker flera gånger. Det kan t ex röra sig om en hyra eller ett leasingavtal som ska faktureras varje månad. Läs mer om avtalsfakturering.

Import av prislista

BL Fakturering Plus innehåller en funktion som gör det möjligt att importera prislistor till programmet. Denna funktion används mest av företag som får prislistor på datamedia från sina leverantörer och vill kunna läsa in dessa i systemet. Import av prislista innebär att du tar in artikeltypen extern artikel i ditt artikelregister. Inlästa artiklar får normalt leverantörens artikelnummer. Läs mer om import av prislista.

Import av rabattavtal

BL Fakturering Plus innehåller en funktion som gör det möjligt att importera rabattavtal till programmet. Denna funktion används av företag som får rabattavtal på datamedia från sina leverantörer och vill kunna läsa in dessa i systemet. Läs mer om import av rabattavtal.

Sammansatta artiklar

Här kan du koppla samman artiklar. Det gör då att du får en lagerminskning av en annan artikel än den du använder i fakturaregistreringen. Detta kan vara användbart om du säljer ”paket” som består av flera artiklar. När du fakturerar huvudartikeln lägger programmet automatiskt till alla ingående artiklar. Läs mer om sammansatta artiklar.

Lagerhantering

BL Fakturering Plus bygger ut BL Fakturering till ett program med lagerhantering med inleverans, ordertypen olevererad order, utleverans, beställnings­listor och inventeringsfunktioner. Läs mer om lagerhantering.

Offerthantering

Med programmets offerthantering kan du skriva ut offerter till dina kunder. Om kunden accepterar offerten kan den sedan omvandlas till en faktura. Om du vill kan du kopiera en kunds offert till en annan kund. Du kan redigera offert­mallar på samma sätt som du kan redigera fakturamallar. Läs mer om offerthantering.

Autogiro

I BL Fakturering Plus finns rutiner för autogiro. Programmet håller reda på medgivanderegistret, skapar medgivandefil med nya och ändrade kundmedgivanden, skapar fil med betalningsuppdrag och läser in inbetalningsfilen från Bankgirot (om du använder den tjänsten). Du kan skicka medgivanden och betaluppdrag med formaten Nya Autogiro, Gamla Autogiro privat och Gamla Autogiro företag. Vilket av formaten du ska välja beror på avtalet med din bank. Läs mer om autogiro.

Massfakturering

Om du vill massfakturera dina kunder, dvs skapa likadana fakturor till alla eller ett visst urval av kunder. Funktionen passar bra för exempelvis föreningar som fakturerar medlemsavgifter. Du når funktionen under AktivitetMassfakturering. Läs mer om massfakturering.