Bjorn Lunden

Bilförmån

Uppdaterad
Denna instruktion gäller BL Lön och BL Lön plus

Anställda

Under Uppläggning - Anställda i programmet så har vi några funktioner som kan vara smidiga att använda när man har anställda med bilförmån. Under fliken Grunduppgifter kan du ange Bilförmån from-tom, denna uppgift är intern anteckning för dig i programmet. Observera att när tom-datumet passerat så kommer programmet inte per automatik att ta bort dennes bilförmån utan detta måste hanteras manuellt. 

Du kan även ange Modellkod under fliken Grunduppgifter. Där fyller du i den modellkod du får från skatteverket efter du räknat fram förmånsvärdet på bilen. Klickar du på knappen Modellkod kommer du direkt till skatteverkets BilförmånsberäkningÄven denna uppgift är endast intern, men det kan vara en smidig lösning för att hålla koll på den anställdes bilförmån. Om du sparar modellkoden i denna rutan kan du enkelt använda den nästa år när det nya förmånsvärdet ska beräknas hos skatteverket. 

Under fliken Lön och skatt kan du även ange förmånsvärdet vid rutan för Bilförmån. Värdet hamnar då på konstanten K3 som du kan ange som formel på löneart 400 eller 405 för att förenkla i löneregistreringen. Om du även lägger in vilket löneart bilförmånen är kopplad till, exempelvis löneart 400 Bilförmån så kommer det värdet automatiskt genereras när du använder lönerarten på den anställda i löneregistreringen. Du kan också använda funktionen fast/individuell lön och lägga in korrekta lönearter och förmånsvärden där, då kommer dessutom lönearterna ligga som förvalda på den anställde i löneregistreringen. 

Löneart 400 – Bilförmån

Den vanligaste lönearten att använda vid bilförmån. Vid användning av denna så fyller du ut det uträknade förmånsvärdet. Med hjälp av det kommer programmet automatiskt reglera skatt och arbetsgivaravgifter på den anställdes lön. Värdet på denna löneart kommer sin tur att synas på den anställdes AGI på fältkod 013 Skattepliktig bilförmån. Finns det flera i företaget med bilförmån rekommenderar vi att ni använder er utav funktionerna vi nämner ovan på anställdakortet då förmånsvärdet för de olika bilarna oftast varierar.  

Löneart 405 – Betalt för bilförmån

Denna löneart är smidig att använda om en ägare i företaget vill höja det lönebaserade utdelningsutrymmet, löneväxla. I dessa fall kan man höja bruttolönen och göra ett nettolöneavdrag på själva bilförmånsvärdet.

Ägaren har en månadslön på 20 000 kr och en bilförmån på 5 000 kr. Här höjer vi ägarens månadslön till 25 000 kr och gör ett nettolöneavdrag på 5 000 kr. Man använder den vanliga lönearten för månadslön (040) och sedan löneart 405 Betalt för billförmån. Om den anställde dock inte löneväxlar hela förmånsvärdet med löneart 405 Betalt för bilförmån så ska resterande del hanteras som en förmån på löneart 400 Bilförmån. I AGI:n hamnar värdet på löneart 405 i fältkod 017 Betalt för bilförmån. Denna löneart hanteras inte som en förmån, utan värdet kommer att lägga sig som ett avdrag istället. Lönearten ska vara inställd enligt nedan.

Löneart 352-356 – Milersättning vid bilförmån, (km)

I standarduppsättningen av lönearter i programmet finns lönearter för milersättning vid bilförmån (km), dessa används för anställda med bil­förmån som betalar drivmedlet själva. Lönearten anger ­antal kilometer på kontrolluppgiften vid kod 16 och ger en kryssmarkering i ruta 50 Bilersättning. Här kan ni läsa mer om aktuella belopp.

Löneart 410 – Drivmedelsförmån

Den här lönearten är speciell på grund av de lite besvärliga skattereglerna kring drivmedelsförmån. Om företaget betalar drivmedel för den privata ­körningen ska denna förmån värderas till 120 procent av marknadsvärdet för drivmedlet. I löneregistreringen ska du alltså registrera antal mil x marknadsvärdet/mil x 1,2. På så sätt blir förmånsvärdet och skatteberäkningen korrekt på den anställdes lönebesked och på kontrolluppgiften.

I skattedeklarationen ska arbetsgivaravgifterna däremot beräknas på 100% av marknadsvärdet på drivmedlet. När du använder den här standardlönearten beräknar programmet automatiskt rätt underlag för arbetsgivaravgifterna. Programmet dividerar alltså automatiskt förmåns­värdet för drivmedlet med 1,2 och då blir underlaget för arbetsgivaravgifterna det rätta.

Observera att när du registrerar drivmedelsförmån (löneart 410) ska du ange marknadsvärdet av drivmedlet gånger 1,2.

Löneart 415 – Betalt för drivmedel vid bilförmån

Denna löneart använder du tillsammans med löneart 410 Drivmedelsförmån om den anställde betalar för drivmedelsförmånen. Lönearten gör ett avdrag på lönen och går in på ruta 098 i arbetsgivardeklarationen. Hela det uppräknade värdet registreras alltså först med löneart 410 Drivmedelsförmån, följt av löneart 415 Betalt för drivmedel vid bilförmån med den del som den anställde betalar för (vanligtvis marknadsvärdet). Lönearten ska även användas i kombination med löneart 416 Nedsättning drivmedel vid bilförmån för att få korrekta beräkningar på lönen (se nedan).

Löneart 416 – Nedsättning drivmedel vid bilförmån

För att skatt och arbetsgivaravgifter ska beräknas korrekt på lönen när den anställde betalar för sin drivmedelsförmån (upp till marknadsvärdet) behöver även denna löneart användas (i kombination med löneart 415 Betalt för drivmedel vid bilförmån). Här anges alltså samma belopp som för löneart 415 Betalt för drivmedel vid bilförmån (sköts automatiskt när du fyllt i raden för lönart 416 Nedsättning drivmedel vid bilförmån och tryckt enter på tangentbordet). Den minskar underlaget för både skatt och arbetsgivaravgifter i löneregistreringen, men redovisas inte på arbetsgivardeklarationen. Om du vill kan du markera lönearten med Dölj på lönebesked.

I löneregistreringen hanterar vi det på det här sättet.

410 - Hela det uppräknade värdet på drivmedelsförmånen (AGI-ruta 018)

415 - Avdrag för den del av nettolönen som den anställde betalar (AGI-ruta 098)

416 - Korrigering av förmånsvärdet med samma belopp som på löneart 415 Betalt för drivmedel vid bilförmån, detta sker automatiskt med den nya konstanten QFAPL (Quantity & Amount From Previous Line). Denna löneart redovisas ej på AGI, används endast för korrekt beräkningar på lönen. Man kan alltså välja att dölja denna löneart på lönebeskeden om man vill.

Arbetsgivaravgifterna beräknas då på endast lönen på 30 500 kr, medan skatten har beräknats på 30 700 kr (lön + det uppräknade värdet på drivmedlet som den anställde ej betalar för).

Observera att denna endast bör användas upp till marknadsvärdet. Om den anställde betalar för hela det uppräknade värdet av drivmedelsförmånen blir underlaget för arbetsgivaravgifter felaktigt.

Om den anställde betalar för det uppräknade värdet (dvs 120% av marknadsvärdet)

Vi har föreslagit ett vanligt nettolöneavdrag då det inte blir någon förmån kvar, hamnar inte på AGI alls, t. ex kredit konto 5611.

Men här vill egentligen Skatteverket ha in beloppet i både ruta 018 och 098. Att lägga in hela beloppet på löneart 416 Nedsättning drivmedel vid bilförmån ställer dock till problem med bokföringen i programmet och vi har ingen färdig löneart som hanterar detta. Det går dock att lägga upp lönearter enligt nedan under Uppläggning - Lönearter - Ny. Vi rekommenderar som nedan att ni döljer båda lönearterna på lönebeskeden. 

Man får ett varningsmeddelande när man lägger upp denna löneart med dessa inställningar, men i dessa fall kan du gå vidare ändå.

I löneregistreringen hanterar vi det då på det här sättet.

410 - Hela förmånsvärdet (120%) som går in på ruta 018 i AGI.

415 - Nettolöneavdrag på fulla förmånsvärdet (120%) som den anställde betalar, går in på ruta 098 i AGI.

417 - Minskar underlaget som man betalar både skatt och arbetsgivaravgifter på, med andra ord endast marknadsvärdet (100%). Används endast för beräkningarna på lönen, påverkar inte AGI.

418 - Minskar underlaget som man betalar skatt men inte arbetsgivaravgifter på, med andra ord endast den uppräknade delen (20%). Används endast för beräkningarna på lönen, påverkar inte AGI.

På detta vis får vi in de önskade uppgifterna till AGI samtidigt som skatt och arbetsgivaravgifter beräknas endast på lönen.


warning Created with Sketch.