Bjorn Lunden

Karensavdrag och sjukfrånvaro i BL Lön Plus

Uppdaterad
Den här instruktionen gäller BL Lön plus

Den första januari 2019 ändrades reglerna för den dåvarande karensdagen. Den byttes då ut till ett Karensavdrag istället. I denna guide går vi igenom hur Karensavdraget och sjukfrånvaron hanteras i BL Lön plus. 

Lönearter

Följande systemlönearter som hanterar karensavdrag och sjukfrånvaro i BL Lön plus.

  • Sjukfrånvaro karens: X027 med kod KF i löneavtalet
  • Sjukavdrag dag 1-14: X028 med kod S4 i löneavtalet
  • Sjuklön dag 1-14: X029 med kod S0 i löneavtalet
    (X=1,2,3 eller 4, beroende på vilket avtal som är kopplat på den anställde)

Löneavtal

Karensavdrag

Om ni har ett kollektivavtal som innebär att ni ska avaktivera reglerna om karensavdrag gör ni detta genom att gå in i avtalet och sätta Nej på inställningen Karensavdrag aktivt (KC), alternativt kan ni behöva ändra formeln i på Karensavdrag formel (KF). Ni hittar avtalen genom gå till Uppläggning - Avtal - Löneavtal, där kan ni välja aktuellt avtal och hitta inställningen enligt bilden nedan. Beroende på om det är timlön eller månadslön så skiljer sig formeln givetvis. Läs mer om löneavtalen här.

OBS! Reglerna om karensavdrag gäller alla som inte har ett kollektiv-/hängavtal som säger annat.

Sjuklön/Sjukavdrag

Hur sjuklönen/sjukavdraget beräknas styrs också utifrån formeln som ligger i löneavtalet. Olika beräkningar finns till exempel om sjuklön ska utgå från efter dag 14, detta styrs i våra löneavtal utifrån Prisbasbeloppen. Ifall det blir aktuellt att ändra görs de under Uppläggning - Avtal - Löneavtal, där kan ni välja aktuellt avtal och hitta formlerna enligt bilden nedan.

TIPS! Vill du lära dig mer om programmets olika Konstanter klickar du här!

Arbetsschema

För anställda med månadslön hämtas uppgifterna från månadslönen för att beräkna en genomsnittlig veckoinkomst. Månadslön K1 hittar ni på anställdakortet under fliken Lön och skatt.

För anställda med timlön används i första hand timmar från arbetsschemat för att beräkna genomsnittlig veckoinkomst tillsammans med uppgifter om timlön i K2 på anställdakortet under fliken Lön och skatt. Om de anställda inte har ett fastställt schema utan har ett så kallat 0-schema kollar programmet i första hand på K7 konstanten på anställdakortet.

OBS! För att registrera sjukfrånvaro på anställd med 0-schema måste man först ange det antal timmar som den anställde skulle ha jobbat under sjuklöneperioden och sedan registrera sjukfrånvaron (precis som tidigare). Detta gör du genom att bocka i rutan Ändra tiden i arbetsschemat.

Ändring av sysselsättningsgrad (SK)

Om en anställd ändrar sysselsättningsgrad på grund av t ex partiell föräldraledighet eller SFI-studier på deltid ska sysselsättningsgraden normalt ändras i konstanten SSG karens % (SK) på anställdakortet under fliken Lön och skatt - Konstanter för användning i formler på lönearter.

OBS! SSG karens (%) räknas mot ordinarie arbetstid/sysselsättningsgrad angiven enligt schemat eller på K7-konstanten, inte mot heltid. Så om man t.ex. har ett schema på 80% men går tillfälligt ner på 50%, så ska inte 50% läggas i SSG utan 62,50% (dvs 50/80).
SSG karens (%) rutan ska normalt stå på 100 eller 0,00. 

Månadslön

Om en anställd med månadslön är delvis ledig och ledigheten påverkar semesterberäkningen samt pågår under en längre period ska konstanten för månadslön (K1) vara oförändrad och avvikelser för frånvaro registreras. Detta för att semesterberäkningen ska bli korrekt.

Den förändrade sysselsättningsgraden ska istället anges på anställdakortet i konstanten för SSG karens (%) för att beräkningen av karensavdrag ska bli korrekt. Detta ska anges enligt ovan instruktion. 

SSG karens (%) (SK) ska dock inte förväxlas med genomsnittlig sysselsättningsgrad på semesterfliken som kan användas för semesterberäkningen vid månadslön med tillägg.

Timlön

Om en anställd med timlön ändrar sysselsättningsgrad men behåller sitt schema ska ni lägga till den nya sysselsättningsgraden enligt ovan på anställdakortet under konstanten SSG karens (%).

Har den anställde ett ”nollschema” kan ni uppdatera den genomsnittliga sysselsättningsgraden i K7 på anställdakortet istället.

Rörliga lönedelar (GL)

Om en anställd har rörliga lönedelar, t ex provision, som ska ligga till grund för sjuklön och karensavdrag kan detta anges på anställdakortet på konstanten Genomsnittlig rörlig lön (GL).
Se också över era formler för sjuklön om ni använder denna konstant. Rörliga lönedelar beräknas som ett snitt där det är lämpligt att kolla 1-3 månader bakåt. I vissa fall kan en längre jämförelsetid behövas, t ex om de rörliga lönedelarna varierar kraftigt. Läs mer om hur du ändrar i formler här.

Månadslön

För anställda med månadslön ska GL anges som ett genomsnitt per månad. Följande ändring i formeln i löneavtalet måste göras för att programmet ska ta hänsyn till detta. ((K1+FT+GL)*SK%)*12/52*80%*20%

Timlön

För den med timlön anges GL som ett snitt per timme. Följande ändring i formeln i löneavtalet måste göras för att programmet ska ta hänsyn till detta. ((K2+GL)*(K7*SK%))*80%*20%

Behovsanställda

Anställda med timlön, som har ett 0-schema utan någon avtalad sysselsättningsgrad, måste ändå ha en konstant i K7. Då de saknar schema/sysselsättningsgrad kan ni lämpligtvis titta 1-3 månader bakåt för att få fram ett genomsnitt av veckoarbetstimmar att ange i K7. OBS, vissa gånger kan det behövas en annan jämförelse.

Ni kan också utgå från ett heltidsmått i K7 och ange en genomsnittlig sysselsättningsgrad i procent i SSG (SK) på anställdakortet.

warning Created with Sketch.