Skapa nytt löneår

Uppdaterad
Den här instruktionen gäller BL Lön och BL Lön Plus

Se en film

Innan du börjar registrera löner på det nya året behöver du först nollställa lönetotalerna från föregående år. Programmet kommer sedan att automatiskt känna av vilket års skattetabeller som ska användas. Lönernas utbetalningsdatum styr vilket år som gäller.

Arbetsgång

1. Välj Aktivitet – Årsrutiner – Skapa nytt löneår.

2. Klicka på OK.
  3. Du kan nu börja registrera löner på det nya året.
Om du glömmer att skapa ett nytt löneår och nollställa lönetotaler innan du registrerar löner på det nya året kan ackumulerad lön att bli felaktig på lönebeskeden. Du kan då välja att omuppdatera lönetotaler för det nya året enligt nedan. Läs mer om det här. Ackumulatorerna kommer då att rättas till på nästa lönebesked.

FOS-förfrågan (CSR)

En huvudarbetsgivare ska dra preliminärskatt efter skattetabell. För att få in de uppgifter som behövs för att rätt skatt ska dras, kan arbetsgivare göra en FOS-förfrågan mot Skatteverket. Därmed behöver de anställda inte visa upp någon A-skattsedel. Förfrågan görs normalt i slutet på ett inkomstår för att få in korrekta uppgifter inför nästa år eller om du har haft nyanställda under året.

Läs mer om FOS-förfrågan här! »

FORA-rapportering

En viktig uppgift för dig som arbetsgivare är att rapportera löneuppgifter för dina anställda till Fora. Uppgifterna behöver Fora för att beräkna de anställdas försäkrings- och pensionspremier.

Läs mer och se en film om rapportering till FORA här »

Guide taggad med: AGI Arbetsgivardeklaration BL Administration fosförfrågan skapa nytt löneår