Karensavdrag och sjukavdrag i "lilla" BL Lön
Den här instruktionen gäller BL Lön |
Den första januari 2019 ändrades reglerna för den dåvarande karensdagen. Den byttes då ut till ett Karensavdrag istället. I denna guide går vi igenom hur Karensavdraget och sjukfrånvaron hanteras i lilla BL Lön.
Lönearter
Dessa lönearter bör du använda när du hanterar karensavdraget, sjuklön och sjukavdrag i lilla BL Lön.
- 263 – Karensavdrag månadslön
- 274 – Sjukavdrag/timme, dag -14 (månadslön)
- 275 – Sjuklön/timme, dag -14 (månadslön)
- 271 - Sjukavdrag från dag 15, månadslön
- 264 – Karensavdrag timlön
- 201 – Sjuklön per timme
Har du inte dessa i ditt program kan du behöva importera lönearterna. Detta gör du under Uppläggning - Lönearter - knappen Mer - Importera lönearter - Importera sedan lönerarterna enligt ovan. Id och Beskrivning kan ändras om det önskas. Det enda som hindrar det är att det inte får finnas 2st lönearter med lika Id.
Konstanter
Det är viktigt att konstanten K7 (Arbetstid per vecka) under Uppläggning - Anställda - välj anställd - fliken Lön och skatt - Konstanter för användning i formler på lönearter är ifylld för att karensavdraget ska kunna beräknas korrekt. Det är även här du anger Genomsnittlig rörlig lön (GL) om den ska ligga till grund för beräkning av sjuklönen.
OBS! Ifall du lägger till ett värde på GL måste du även uppdatera formeln på lönearterna så att de tar hänsyn till det värdet. |
Månadslön
Enligt karensreglerna ska den anställde få både sjuklön och sjukavdrag från dag ett och första sjukdomstimmen. Du måste även tänka på är att karensavdraget är ett stycke, inte timmar eller dagar.
En anställd är sjuk totalt 2 dagar
En anställd är sjuk totalt 1 dag
Som du ser är karensavdraget lika mycket som sjuklönen vilket gör att sjuklönen för de första åtta timmarna inte betalas ut.
En anställd är däremot sjuk del av dag, totalt 4 timmar
Karensavdraget kommer alltid att vara ett helt stycke när man registrerar lönearten för karensavdrag och i detta fall är det totalt 854,88kr. Däremot får ett karensavdrag aldrig vara högre än vad den totala sjuklönen är. Vid sjuk del av dag måste därför karensavdraget justeras manuellt. I det här fallet blev den totala sjuklönen 427,44kr och därför justeras karensavdraget till samma summa.
Timlön
Enligt karensreglerna ska den anställde få sjuklön från dag ett och första sjukdomstimmen. Du måste även tänka på är att karensavdraget är ett stycke, inte timmar eller dagar.
En anställd är sjuk totalt 2 dagar
En anställd är sjuk totalt 1 dag
Som du ser är karensavdraget lika mycket som sjuklönen vilket gör att sjuklönen för de första åtta timmarna inte betalas ut.
En anställd är däremot sjuk del av dag, totalt 4 timmar
Karensavdraget kommer alltid att vara ett helt stycke när man registrerar lönearten för karensavdrag och i detta fall är det totalt 1 152kr. Däremot får ett karensavdrag aldrig vara högre än vad den totala sjuklönen är. Vid sjuk del av dag måste därför karensavdraget justeras manuellt. I det här fallet blev den totala sjuklönen 576kr och därför justeras karensavdraget till samma summa.
Tillfällig ändring i sysselsättningsgrad
Om en anställd tillfälligt ändrar sysselsättningsgrad, till exempel på grund av partiell föräldraledighet, kan sysselsättningsgraden behöva justeras för att korrekt karensavdrag ska beräknas. Antingen genom att ändra konstanten K7 för de med timlön eller genom att använda konstanten SSG karens (%) (SK) på anställdakortet (Uppläggning - Anställda - välj anställd - fliken Lön och skatt - Konstanter för användning i formler på lönearter).
Anställda med månadslön
Om en anställd med månadslön ändrar sysselsättningsgrad ska karensavdragen normalt beräknas på den nya sysselsättningsgraden. Om ändrad sysselsättningsgrad beror på t ex partiell föräldraledighet ska ni behålla månadslönen i K1 och lägga till ett värde på sysselsättningsgraden på konstanten SSG (SK%) (detta visar sysselsättningsgrad i %). Kom också ihåg att registrera frånvaron, t ex föräldraledighet. Konstanten SSG% hittar du på anställdakortet under konstanter (se nedan).
Anställda med timlön
Om anställda med timlön ändrar sysselsättningsgrad kan ni ändra veckoarbetstiden i konstanten K7. Eller, om ni vill ha kvar den konstanten för andra beräkningar, så lägger ni till SSG (SK%) på samma sätt som ovan. I sådana fall måste ni även lägga till SK% i formeln för karensavdrag på löneart 264 och multiplicera det med K7.
Rörliga lönedelar (GL)
Om en anställd har rörliga lönedelar, t ex provision, som ska ligga till grund för sjuklön och karensavdrag kan detta anges på anställdakortet (konstanten Rörliga lönedelar – GL). Se också över era formler för sjuklön om ni använder denna konstant. Rörliga lönedelar beräknas som ett snitt där det är lämpligt att kolla 1-3 månader bakåt. I vissa fall kan en längre jämförelsetid behövas, t ex om de rörliga lönedelarna varierar kraftigt.
Månadslön
För anställda med månadslön ska GL anges som ett genomsnitt per månad. Ändring i formeln måste göras för att programmet ska ta hänsyn till detta.
Timlön
För den med timlön anges GL som ett snitt per timme. Ändring i formeln måste göras för att programmet ska ta hänsyn till detta.